ဝိုင်သည် လူသားတို့၏ ယဉ်ကျေးမှုနှင့် ရာစုနှစ်ပေါင်းများစွာ ချစ်မြတ်နိုးခံခဲ့ရသော အဖျော်ယမကာတစ်မျိုးဖြစ်ပါသည်။ ဤဆောင်းပါးတွင် ဝိုင်၏ သမိုင်းကြောင်း၊ အမျိုးအစားများ၊ သောက်သုံးနည်းအနုပညာနှင့် စိတ်ဝင်စားဖွယ် အချက်အလက်များကို စုစည်းတင်ပြပေးသွားမည် ဖြစ်ပါသည်။
ဝိုင်၏ သမိုင်းအကျဉ်း
ဝိုင်သည် လွန်ခဲ့သော နှစ်ပေါင်း ၈,၀၀၀ ခန့်ကတည်းက ရှေးခေတ်ဂရိနှင့် ရောမယဉ်ကျေးမှုများတွင် ဘာသာရေး အခမ်းအနားများနှင့် လူမှုရေးပွဲလမ်းများအတွက် အရေးပါသော ဓလေ့ထုံးတမ်းတစ်ရပ်အဖြစ် စတင်ခဲ့ပါသည်။
ဝိုင်အမျိုးအစားများ
ဝိုင်ကို အဓိကအားဖြင့် အောက်ပါအတိုင်း ခွဲခြားနိုင်ပါသည်-
အနီရောင်ဝိုင် (Red Wine): စပျစ်သီးအခွံနှင့်အတူ အချဉ်ဖောက်ထားသောကြောင့် အနီရောင်ရှိသည်။ (ဥပမာ - Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir)
အဖြူရောင်ဝိုင် (White Wine): စပျစ်သီး၏အခွံကို ဖယ်ကာ အရည်ကိုသာ အချဉ်ဖောက်ထားသောကြောင့် အရောင်ဖျော့သည်။ (ဥပမာ - Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling)
ပန်းရောင် ဝိုင် (Rosé Wine): အနီရောင်စပျစ်သီးများကို အခွံနှင့်အတူ တိုတောင်းသောကာလသာ စိမ်ထားသောကြောင့် ပန်းရောင်သန်းသည်။
ပူပြင်းရာသီဥတုတွင် ဖြစ်ထွန်းသော ဝိုင် (Sparkling Wine): ကမ္ဘာကျော် Champagne ဝိုင်များသည် ဤအမျိုးအစားတွင် ပါဝင်ပြီး လေပူဖောင်းလေးများ ပွနေသည့် အမူအရာကြောင့် ထူးခြားသည်။
ထို့အပြင် Ice Wine (ရေခဲစပျစ်သီးမှထုတ်သောဝိုင်), Amarone (ခြောက်သွေ့အောင်လုပ်ထားသော စပျစ်သီးမှထုတ်သောဝိုင်) စသည့် ထူးခြားသော ဝိုင်အမျိုးအစားများလည်း ရှိပါသည်။
ဝိုင်သောက်သုံးသည့် အနုပညာ
ဝိုင်ကို ခံစားသောက်သုံးရန် လေ့လာသင့်သော အဆင့်များမှာ-
၁. ကြည့်ရှုခြင်း: ဝိုင်၏အရောင်နှင့် ပြတ်သားမှုကို ဆန်းစစ်ပါ။
၂. နမ်းရှုခြင်း: ပထမအကြိမ် အနံ့ခံပါ။
၃. လှုပ်ခါခြင်း: အောက်ဆီဂျင်နှင့် ရောစပ်ကာ အနံ့ဆိုင်ရာဒြပ်ပေါင်းများ ပိုမိုထွက်ရှိစေရန် လှုပ်ခါပါ။
၄. နောက်တစ်ကြိမ် အနံ့ခံခြင်း: လှုပ်ခါပြီးနောက် အနံ့ပြောင်းလဲမှုကို ဆန်းစစ်ပါ။
၅. မြည်းစမ်းခြင်း: ဝိုင်၏အရသာ၊ ချောမွေ့မှုနှင့် နောက်ဆက်တွဲအရသာ (aftertaste) ကို စမ်းသပ်ပါ။
ဝိုင်ခွက်ရွေးချယ်ခြင်းနှင့် ကိုင်တွယ်ခြင်း:
အနီဝိုင်ခွက်: ပို၍ကြီးပြီး ဝိုင်းကာ အနံ့ခံနိုင်ရန် ဒီဇိုင်းပြုလုပ်ထားသည်။
အဖြူဝိုင်ခွက်: ပို၍သေးပြီး ထိပ်ပိုင်းကျဉ်းကာ အအေးခံရန် ဒီဇိုင်းပြုလုပ်ထားသည်။
မှန်ကန်သော ကိုင်တွယ်နည်း: ဝိုင်ခွက်၏အညှာပိုင်း (stem) ကိုသာ ကိုင်တွယ်ပါ။ ခွက်ကိုယ်ထည်ကို ကိုင်မိပါက ဝိုင်၏အပူချိန် မြင့်တက်ကာ အရသာပျက်စေနိုင်သည်။
ဝိုင်နှင့် အစားအစာ အတူတကွစားသုံးခြင်း:
အနီရောင်ဝိုင်ကို အနီရောင်အသားများ (ဥပမာ - အမဲသား) နှင့် အတူသောက်သုံးရန် သင့်တော်သည်။
အဖြူရောင်ဝိုင်ကို ငါးနှင့် ကြက်သားကဲ့သို့သော အဖြူရောင်အသားများနှင့် အတူသောက်သုံးရန် သင့်တော်သည်။
အရေးကြီးသော Dos and Don'ts
✅ လုပ်သင့်သောအရာများ (Dos)
ဝိုင်ကို သင့်တော်သောအပူချိန်တွင် သောက်သုံးပါ (အနီဝိုင်: 15-18°C, အဖြူဝိုင်: 8-12°C)
ဝိုင်ကို လှုပ်ခါပြီးမှ အနံ့ခံပါ။
သင့်တော်သောခွက်အမျိုးအစားကို အသုံးပြုပါ။
ဝိုင်ကို အသင့်အတင့်သာသောက်သုံးပါ။
❌ မလုပ်သင့်သောအရာများ (Don'ts)
ဝိုင်ခွက်ကို အပြည့်မထည့်ပါနှင့် (ခွက်၏ ⅓ မှ ½ ခန့်သာထည့်ပါ)။
ဝိုင်ထဲသို့ ရေခဲများ မထည့်ပါနှင့်။
အနံ့ပြင်းသောအမွှေးနံ့များနှင့် မသောက်သုံးပါနှင့်။
ဖွင့်ပြီးဝိုင်ကို ကြာရှည်မထားပါနှင့် (၂-၃ ရက်ထက် ပိုမသိမ်းသင့်)။
စိတ်ဝင်စားဖွယ် အချက်အလက်များ
ဝိုင်တွင် ကျန်းမာရေးကို အထောက်အကူပြုသော antioxidant များ ပါဝင်သည်။
ကမ္ဘာပေါ်တွင် အကြီးဆုံးဝိုင်ထုတ်လုပ်သော နိုင်ငံများမှာ အီတလီ၊ စပိန်နှင့် ပြင်သစ်နိုင်ငံတို့ဖြစ်သည်။
ကမ္ဘာ့အကြီးဆုံးဝိုင်ဗူးမှာ ၁၈ လီတာပမာဏရှိသော "Melchizedek" ဗူးဖြစ်သည်။
ကောက်နှုတ်ချက်
ဝိုင်သည် ရိုးရာဓလေ့မှ ခေတ်သစ်ယဉ်ကျေးမှုအထိ လူသားတို့၏ဘဝနှင့် ရောယှက်နေသော ယမကာတစ်မျိုးဖြစ်ပြီး ယဉ်ကျေးမှု၊ သမိုင်း၊ သိပ္ပံနှင့် အနုပညာတို့၏ ပေါင်းစပ်မှုလည်းဖြစ်ပါသည်။ ဝိုင်၏သမိုင်း၊ အမျိုးအစားများ၊ သောက်သုံးနည်းများကို သိရှိခြင်းဖြင့် ဝိုင်ကို ပိုမိုနားလည်ပြီး ခံစားနိုင်မည်ဖြစ်ကာ "တန်ဆေးလွန်ဘေး" ဆိုသည့်အတိုင်း ကျန်းမာရေးနှင့် ညီညွတ်စွာ သောက်သုံးနိုင်ကြပါစေကြောင်း။
No comments:
Post a Comment